Om paarden ( maar ook andere dieren! ) iets aan te leren kun je gebruik maken van clickertraining.
Een clicker ( klein doosje dat als je het induwt, een klikkend geluid maakt ) geeft op het precieze moment de precieze beloning. na een “click” volgt een beloning in de vorm van een brokje of wat anders lekkers of het weglaten van druk.
Deze manier van leren is operante conditionering (dier leert verband te leggen tussen een eigen gedragshandeling en het gevolg/effect van die gedragshandeling). Aangenaam gedrag wordt zo versterkt en onaangenaam gedrag zal zo verminderen tot zelfs nul.
 
Toename van gedrag (belonen/bekrachtigen):
Positieve bekrachtiging:
Kans op het uitvoeren van het gedrag in de toekomst neemt toe door het toedienen van een voor het dier aangename prikkel (bijv. voedsel, sociaal contact, spel).
Negatieve bekrachtiging:
Kans op het uitvoeren van het gedrag in de toekomst neemt toe door het verwijderen van een voor het dier onaangename prikkel (bijv. wegvallen van druk, stroomdraad).
 
Afname van gedrag (corrigeren/straffen):
Positieve correctie:
Kans op het uitvoeren van het gedrag in de toekomst neemt af door het toedienen van een voor het dier onaangename prikkel (bijv. knabbelen aan zak, klap voor hoofd).
Negatieve correctie:
Kans op het uitvoeren van het gedrag in de toekomst neemt af door het wegnemen of verwijderen van een voor het dier aangename prikkel.
 
Aan het paard wordt geleerd dat een specifiek geluidje betekent dat hij een beloning heeft verdiend. Het is letterlijk een overbruggingssignaal (vandaar "bridge") tussen het juiste "gedrag" en de beloning waarbij "gedrag" is altijd een bepaald onderdeel van een oefening is.
 
Stap voor stap leer je het paard wat je wilt waarbij je altijd zo de stapjes maakt dat er succes op volgt. Zo maak je het paard meedenkend en werkwillig, mits je het correct uitvoert.
Je beloont het paard niet elke keer voor hetzelfde (moet er steeds meer voor doen) en ook niet elke keer.
Je bouwt de training in hele kleine stapjes op, in het leertempo van het paard.
Zo doet het paard steeds meer zonder het zelf te beseffen en blijft het makkelijk en leuk voor hem. Of je nu beloont met voedsel of door het laten wegvallen van druk, dat principe blijft in elk geval hetzelfde. Het grootste misverstand rond clickertraining is dus dat het iets aparts zou zijn, waarbij je alleen met voedsel werkt en trucjes aanleert. Maar het woord is wel degelijk "clickertraining" en niet "voedseltraining"!
 
Een mooi voorbeeld om met clickertraining aan te leren is vrijheidsdressuur, circuskunstjes zoals stilstaan, Spaanse pas, knielen, liggen, steigeren etcetera.
Ook om je paard te leren targetten, dingen aanraken of pakken (apporteren).
Of bij trailerladen is het een fijn hulpmiddel waarbij je claustrofobisch paard toch die enge, donkere ruimte ingaat.